Charlotte z truskawkami

M&B
Charlotte z truskawkami

Na widok charlotte z truskawkami cieszą się oczy, a gdy zobaczą jej wnętrze, są wręcz zachwycone, taka jest piękna i z ciekawym wnętrzem. 😉 Trzeba także powiedzieć kilka słów o smaku, który skrywa w sobie najlepsze walory truskawek i mascarpone. Przepis publikujemy dość późno, ale jeśli uda się Wam kupić jeszcze świeże truskawki, to polecamy zrobienie charlotte z truskawkami. Ten prosty deser na zimno rodem z Francji, wbrew temu, co widzicie na zdjęciach, wcale nie jest trudny do zrobienia, a zachwyci każdego i wyglądem i smakiem. 🙂

Charlotte z truskawkami – składniki

  • 200-220 g podłużnych biszkoptów z cukrem
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 30%
  • 250 g dobrze schłodzonego mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, borówki, porzeczki)






Wykonanie

Dno tortownicy (20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdy z biszkoptów przyciąć lekko z jednej strony, następnie ustawić je pionowo w tortownicy wzdłuż rantu formy. Dno tortownicy wyłożyć resztą biszkoptów, w szczeliny powkładać odkrojone ich kawałki.

Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.

Truskawki umyć, usunąć szypułki. 9-10 sztuk podobnej wysokości owoców odłożyć, zaś resztę zblendować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wmieszać do nich rozpuszczoną żelatynę i odstawić na kilkadziesiąt minut, aby masa truskawkowa zaczęła tężeć.

Do misy robota kuchennego wlać śmietankę kremówkę, dodać mascarpone, ubić na sztywno. 1/3 masy odłożyć do dekoracji – można od razu przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i schować do lodówki.

Do reszty masy z kremówki i mascarpone wmieszać tężejącą masę z truskawkami. Część mieszaniny wyłożyć łyżką na dno z biszkoptami, uważając, aby biszkopty się nie przemieściły. Następnie ułożyć odłożone truskawki, tortownicę włożyć na kilka minut do lodówki, po czym ostrożnie wylać resztę masy. Charlotte z truskawkami wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Przed podaniem deser ozdobić odłożoną wcześniej ubitą kremówką oraz świeżymi truskawkami, borówkami, malinami i porzeczkami.






Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Charlotte z truskawkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis