Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Proste orzechowe pralinki

 Pralinki to jedne z moich ulubionych deserów. Są łatwe i zarazem bardzo smaczne. Dobór smaków jest tu kwestią indywidualną. Dzisiejsza moja propozycja to pralinki o smaku orzechowym. Są z jednej strony słodkie, ale jest w nich nutka słonego smaku. Szybkość ich przygotowania sprawia, że nawet gdy przyjdą nie zapowiedziani goście zdąży się je przygotować. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Mogą być również doskonałym prezentem. W moim przypadku sprawdziły się jako deser na przyjęciu. Polecam !

Składniki:

150 g gładkiego, lekko solonego masła orzechowego

100 g czekolady mlecznej

50 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

Miękkie masło, cukier puder i masło orzechowe mieszam. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Z powstałej masy tworze małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Chłodzę w lodówce przez godzinę. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Chłodne praliny obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Ponownie chłodzę w lodówce przez 30 minut. 



Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj