.

.

czwartek, 14 lipca 2022

Ciasto śmietankowe z malinami-pyszne i łatwe+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami.







 Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco


Zapraszam też na film na moim kanale YouTube 




SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm*

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


BISZKOPT

-6 jajek

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 



DODATKOWO

-1,5 słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego

-750ml śmietanki 36%

-0,5 szkl cukru pudru

-125ml wrzątku

-2 łyżki żelatyny

-2 galaretki malinowe

-750ml wrzątku

-500g malin



BISZKOPT 


Żółtka oddzielamy od białek białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wciąż miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.






Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 2 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody-nie będzie z tym problemu bo biszkopt pięknie wyrasta i jest wysoki. 

Pierwszy spód biszkoptu dajemy na dno blaszki i smarujemy dżemem porzeczkowym



Następnie w miseczce rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.



Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, na koniec wciąż miksując wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.



Połowę śmietanki wykładamy na dżem, wyrównujemy i kładziemy na niej drugi spód biszkoptowy. Smarujemy go dżemem porzeczkowym i na niego dajemy resztę śmietanki



Ciasto wstawiamy do lodówki.

Do miski wsypujemy 2 galaretki malinowe i zalewamy je 750ml wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy.




Do zimnej galaretki dodajemy 500g malin-wsadzamy na chwilę do lodówki by galaretka zaczęła tężeć. Galaretkę wykładamy na ciasto, i wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc tak by smaki się przegryzły



I gotowe, jak widzicie ciasto jest bardzo łatwe. Pięknie i elegancko wygląda, zawsze się udaje. Bardzo polecam bo jest na prawdę pyszne. 









7 komentarzy:

  1. Pyszne są takie sezonowe ciasta z galaretką. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z checią je zrobię. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciacho i rzeczywiście całkiem łatwe w wykonaniu. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. czy na pewno biszkopt pieczemy tylko 2 minuty?Bo Pani biszkopt jest dosyć mocno przepieczony tak w krótkim czasie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko