środa, 13 lipca 2022

Piernikowe mini desery

Zapraszam na cudowne mini desery z nutą piernikową, kremem czekoladowo-kawowym i owocami lata :)


Składniki:
- 1/2 piernika Kętrzyński XXL (1/2 z 750g),
- 1 łyżka kakao,
- 1 czekolada gorzka 70% kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 
- śmietana 30% ok. 330ml,
- 1 mascarpone 250ml,
- 2 łyżki cukru (do smaku),
- owoce: jeżyny,borówka amerykańska, maliny do dekoracji.

Wykonanie:
Śmietanę podgrzewamy z czekoladą do roztopienia, dodajemy cukier. Odstawiamy do przestudzenia, zakrywamy folią spożywczą tak, aby dobrze przylegała do masy (dzięki czemu nie zrobi się "kożuch"). Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc. Ciasto pieczemy wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodajemy kakao. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 40-60min do suchego patyczka. Użyłam dużej blaszki, żeby ciasto nie urosło za bardzo, 
 możemy spokojnie upiec w jakiejkolwiek formie np. tortownicy 24 cm i przekroić na kilka blatów grubości 1cm. Upieczone ciasto wyjmujemy, powstałą górkę odcinamy. Okrągłą foremką średnicy ok 8-10cm wycinamy okręgi. Możemy zrobić deser piętrowy (2 warstwy), albo pojedynczy. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno, dodając kawę ew jeszcze możemy dosłodzić, dodajemy mascarpone, ubijamy. Wykładamy na ciasto ozdobną okrągłą tylką kładziemy ewentualnie drugi okrągły blat, ozdabiamy owocami.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

Możemy też użyć ciasta czekoladowego na spód przepis tutaj i dodać przyprawy korzenne :)










1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari