Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na soczyste żeberka po koreańsku

żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku.

 Żeberka po koreańsku

     Soczyste i delikatne żeberka po koreańsku z piekarnika. Żeberka pieczone w gęstej marynacie z jasnego sosu sojowego, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego, keczupu i miodu. Żeberka doprawione mieloną papryką, sokiem z limonki, granulowanym czosnkiem i musztardą Dijon.

  • wypróbowany, prosty przepis krok po kroku
  • mięso rozpływa się w ustach, jest mięciutkie, soczyste i delikatne
  • pyszna marynata i tylko kilka głównych składników

Żeberka po koreańsku


     Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania żeberek po koreańsku:
  • około 1,2kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki soku z limonki (ewentualnie soku z cytryny lub 1 łyżka octu ryżowego)
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Przepis na żeberka po koreańsku


Krok 1.
  • Żeberka wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z 2-3 kostkami (można zdjąć twardą błonę od spodu żeberek).
  • Przygotowane żeberka natrzeć mieszanką przypraw z czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki oraz soli. Włożyć do naczynia do zapiekania.
Krok 2.
  • Do tego samego naczynia dodać jasny sos sojowy, słodki sos chili, olej sezamowy, keczup, miód, sok z limonki i musztardę - starannie wszystko razem wymieszać tak, aby marynata dokładnie pokryła żeberka - odstawić w chłodne miejsce do marynowania (najlepiej na całą noc).
Krok 3.
  • Na około 2 godziny przed pieczeniem żeberka wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć szczelnie przykryte naczynie z żeberkami - piec przez około 2,5 godziny, lub do czasu, aż żeberka będą mięciutkie. Piekarnik wyłączyć i pozostawić żeberka w przykrytym naczyniu w piekarniku jeszcze przez 20 minut. Następnie wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.
Doskonałym dodatkiem do żeberek są cytrynowo- ziołowe ziemniaki, które możesz upiec w piekarniku razem z żeberkami (przepis tutaj>>>), albo smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem (przepis tutaj>>>). Świetnym dodatkiem może być surówka z czerwonej kapusty z marchewką i koprem włoskim (przepis tutaj>>>).

Mam nadzieję, że przepis na żeberka po koreańsku spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)

Oto kilka innych przepisów na obiad, które mogą Ci się spodobać :


żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żeberka po koreańsku.


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger