To oznacza, że wkraczamy w kolejną odsłonę lata, pełną głębokich słodyczy borówek, czereśni i wszelkich brzoskwiniowych nut przeplatanych kwaśnym posmakiem porzeczek i agrestu.
Zanim zanurzymy się w soczystych smakach środkiego lata po czubek języka, czas na małą celebrację letniej truskawkowości, która byćmoże powróci pod koniec sezonu w ostatnich odmianach.
Ziołowy mus z fety z pieczonymi truskawkami to idealny kandydat na tę maleńką ucztę!
Mocno wyrazista podstawa z sera feta połączonego na głodko z ziołami, kremowym jogurtem i słuszną ilością pieprzu trzyma w ramionach truskawki pieczone z octem balsamicznym i odrobiną miodu.
To na pierwszy rzut oka skrajne połączenie w rzeczywistości tworzy harmonijną całość, która uzupełnia się i równoważy w kazdym kęsie.
Słodkie truskawki z charakterną fetą, słodko-kwaśny ocet z miodem i ziołami, a wszysko to zamknięte klamrą z czarnego pieprzu, który lubi się z każdym składnikiem z tej małej miseczki ;)
Chwytajcie zatem kromki ulubionego świeżego pieczywa, krakersy i tosty, by móc popłynąć na puszystej chmurce z fety o truskawkowych żaglach.
A jeśli zasmakujecie w połączniu truskawek z octem, koniecznie zapakujcie je do słoików w formie tego genialnego dżemu z dodatkiem wanilii :)
Mus z fety z pieczonymi truskawkami
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 150g truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki miodu
Mus z fety:
- 100g sera feta
- 50g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 6-8 listków bazylii
- pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki odszypułkuj, umyj i przekrój na połówki.
1. Truskawki odszypułkuj, umyj i przekrój na połówki.
2. Połącz ocet balsamiczny z miodem i polej nim truskawki - delikatnie wymieszaj.
3. Piecz przez 15 min. w 170*C.
Mus z fety
1. Wszystkie składniki oprócz pieprzu zblenduj na gładko i dopraw do smaku sporą ilością pieprzu.
1. Wszystkie składniki oprócz pieprzu zblenduj na gładko i dopraw do smaku sporą ilością pieprzu.
2. Wyłóż mus do miseczki i ułóż na nim pieczone truskawki.
3. Podawaj z pieczywem lub krakersami.
Smacznego!
Whipped feta with baked strawberries
Ingredients:
- 150g of strawberries
- 1 tablespoon of balsamic vinegar
- 1/2 tablespoon of honey
Whipped feta:
- 100g of feta cheese
- 50g of natural yoghurt
- 2 tablespoons of olive oil
- 4 sprigs of fresh thyme
- 6-8 basil leaves
- black pepper to taste
Method:
1. Stalk the strawberries, wash them and cut them into halves.
2. Combine the balsamic vinegar with the honey and pour over the strawberries - mix gently.
3. Bake for 15 minutes. at 170 * C.
Feta mousse
1. Blend all ingredients except pepper until smooth and season to taste with plenty of pepper.
2. Put the mousse in a bowl and place the baked strawberries on it.
3. Serve with bread or crackers.
Enjoy!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
dziękuję! :D zachęcam do spróbowania tego połączenia ♥
Usuń