Sałatka makaronowa z rzodkiewką

Sałatkę z makaronem, jajkami, ogórkiem i koperkiem znacie już z TEGO przepisu. Jest to na tyle fajne połączenie smaków, że postanowiłam przygotować ją ponownie, tym razem dodając do całości jeszcze pęczek rzodkiewek oraz wykorzystując inny makaron. Do sosu dodałam również nieco przyprawy do Tzatzików. Kiedyś tak mi zasmakowało to połączenie, że odtąd często robię sosy do sałatek właśnie w ten sposób.

Prosto, szybko i pysznie. Tak wyszła ta sałatka.

  • 250-300 g drobnego makaronu
  • 300 g szynki (u mnie polędwica wieprzowa)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 jajka
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • przyprawa tzatziki czosnkowa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na półplasterki.

Ogórka obieramy (usuwamy gniazda nasienne lub nie – dowolnie), kroimy na półplasterki.

Koperek drobno siekamy.

Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek, pieprz do smaku oraz przyprawę tzatziki (około 1/2 – 1 łyżeczki). Mieszamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z sosem.

Sałatka dobrze smakuje polana już na talerzu ketchupem 😉