.

.

czwartek, 7 lipca 2022

Mięciutki orzechowiec z masą grysikową +FILM

Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Mowa o przepysznym orzechowcu z masą grysikową. Jest to przekładaniec składający się z miodowych spodów, z którym jeden pieczemy z orzechami. Przełożone są one pysznym kremem. 






Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa  się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam


zapraszam też na film 



SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę ok 25x33cm


CIASTO NA MIODOWE SPODY


-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

-4 całe jajka

-3/4 szklanki cukru

-5 łyżek miodu 

-2 łyżeczki sody-płaskie

-125 g margaryny lub masła (zimnego z lodówki)


MASA GRYSIKOWA


-1 l mleka

-0,5 szkl cukru

-10 łyżek kaszy manny

-250g masła lub margaryny


ORZECHY


-około 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych

-4 łyżki miodu 

-75g masła  lub margaryny

-4 łyżki cukru pudru


Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli kaszę mannę. Do garnka dajemy cukier, grysik i mleko-wszystko mieszamy i gotujemy też mieszając najlepiej trzepaczką by się nie zrobiły grudki. Grysik studzimy. Na początku jest lejący ale gdy wystygnie zgęstnieje. 



Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto, lub wyrabiamy robotem z hakiem -jeśli się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.





ORZECHY


Orzechy włoskie siekamy.


Na patelnię  dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, ściągamy z ognia.




SPODY 


Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor)



tak samo pieczemy drugi spód. 

Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami. 


Tą część pieczemy około 15-20 minut.

Studzimy



KREM

Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę też w temp pokojowej. 




Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze





ciasto wstawiamy na noc do lodówki. 

Na drugi dzień idealnie się kroi, pięknie wygląda. Im dłużej leży w lodówce tym jest lepsze. Polecam, wręcz rozpływa się w ustach. 











5 komentarzy:

  1. Barszo dobry robiłam podobny i jeszcze powidła . Dziękuję bardzo za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe danie musze spróbować w swojej kuchni. Wygląda apetycznie można by było dać je na stolik ze słodkościami na weselu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Efekt końcowy - bajka. Uważam, że to nie jest przesada. Świetny pomysł na krem, który idealnie komponuje się z miodowymi blatami. Blat z masą orzechową przebija wszystko. Dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza manna lepsza zwykła czy błyskawiczna?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko