Pizza z kalafiora z serem scamorza

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko
  • 50 g sera parmezan

Dodatki:

  • 150 g sera scamorza
  • pomidory koktajlowe
  • szynka
  • rukola

Sos do pizzy:

  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • pasta pomidorowa / keczup

Wykonanie:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i gotować 10 minut z łyżką octu.
  2. Po ugotowaniu odcedzić, schłodzić i zmiksować na gładką masę.
  3. Zmiksowany kalafior odcisnąć na ściereczce z resztek wody.
  4. Dodać jajko, parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać ręcznie.
  5. Masę z kalafiora ułożyć na papierze do pieczenia formując dowolny płaski kształt o wysokości około 1 cm.

Pieczenie:

  1. W pierwszej kolejności piec spód z masy kalafiorowej w piekarniku w temp. 200 st. C w funkcji termoobiegu przez 12 minut.
  2. Następnie ciasto posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki. Temperatura 200 st. C w funkcji grzałka góra-dół przez 10 minut.
  3. Gotową pizzę można udekorować rukolą.

Dodaj komentarz