czwartek, lipca 07, 2022

Ciasto z nutką jagodową

 

Ciasto z nutką jagodową

Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie i proste przygotowanie, zaledwie 30 minut.


Forma 23 cm

20 porcji

30 minut czas przygotowania

Składniki:

·       250 g wafelków kakaowych

·       150 g herbatników

·       ½ kostki masła

·       1 litr jagód

·       500 g mascarpone

·       700 ml śmietany 30%

·       ½ szk. cukru pudru

·       2 czekolady mleczne

·       2 łyżki kakała

·       Kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

1.   Wafelki układam pionową w środku na około tortownicy.



2.   Herbatniki kruszę i łączę z rozpuszczonym, ostudzonym masłem, następnie wykładam na dno tortownicy w środek wyłożonych wafelków.





3.   Śmietany (600ml) schłodzone ubijam mikserem z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Masę dzielę na dwie części, do jednej części dodaję jagody a do drugiej kakao, delikatnie mieszam łyżką.






4.   Masy wykładam na pokruszone wafelki, najpierw kakaową, następnie masę z jagodami. Na chwilę chowam do lodówki.




5.   Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną ( 100 ml), studzę i polewam wierzch ciasta. Układam truskawki i chłodzę w lodówce dwie godziny.





6.   Ciasto gotowe.

7.   Smacznego.





Zapraszam też na inne moje przepisy:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz