Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą – czy warto? Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem

Otrzymałam ostatnio do testów robota kuchennego Kenwood Titanium Chef XL i postanowiłam go wypróbować przygotowując moje ulubione drożdżówki z rabarbarem i ricottą. Sprawdził się świetnie! Poniżej znajdziecie przepis oraz co nieco o samym sprzęcie, bo potrafi dużo więcej niż tylko zagniatać ciasto drożdżowe.

Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą - czy warto?

Jakie funkcje ma robot kuchenny Kenwood?

Mikser planetarny Kenwood różni się nieco od tych, które ja znam i z których korzystam – na plus! Przede wszystkim spodobały mi się dwie misy – jedna większa 7l i druga mniejsza 5l. To, że jest wybór mniejszej misy jest super, bo często przygotowuję dania w mniejszych porcjach. Najbardziej fantastyczna jest dla mnie jednak wbudowana w mikser waga! Niesamowicie to ułatwia pracę, bo nie trzeba osobno odmierzać składników – od razu można je wrzucić do misy i zważyć. Przydatny jest też minutnik, w który zmienia się wyświetlacz wagi po włączeniu miksera – dzięki temu wiemy dokładnie, ile czasu pracujemy. Mamy też klasyczną osłonkę przeciw rozpryskiwaniu się – bardzo wygodną, jeżeli chodzi o dosypywanie i dolewanie składników.

Robot kuchenny Kenwood z wbudowaną wagą - czy warto?

Mieszadła do robota Kenwood

Robot ma klasyczne mieszadła : hak do ciasta drożdżowego, mieszadło K do ciasta ciastek, lukrów, naleśników itp., mieszadło elastyczne do ucierania, trzepaczka do białek i bez. Jednak to nie wszystko! Oprócz funkcji miksera planetarnego robot ten ma wiele przystawek, które zmienią go w blender, czy maszynkę do mielenia mięsa. Co znajdziemy w zestawie?:

  • blender kielichowy
  • malakser – przydatny do siekania warzyw czy humusu
  • młynek uniwersalny do warzyw,sosów lub pesto
  • maszynkę do mielenia mięsa
  • maszynkę do wyciskania cytrusów

Możemy też dokupić wyciskarkę do soków czy różne rodzaje maszynek do makaronu. Mamy więc jeden sprzęt, który zastąpi nam sporo innych!

Zagniatanie ciasta drożdżowego

Robot podczas zagniatania ciasta drożdżowego jest dosyć głośny, ale nie bardziej niż inne tego typu sprzęty. Mikser planetarny jest bardzo prosty w obsłudze i intuicyjny – nie trzeba się pochylać na długo nad instrukcją obsługi. Jest przy tym naprawdę ładny – klasyczny srebrny kolor i zgrabna budowa, więc spokojnie można go postawić na blacie kuchni. Należy jedynie mieć na uwadze, że wszystkie dodatkowe nakładki zajmują miejsce, więc potrzebne będzie wygospodarowanie na nie szafki – można się będzie jednak pozbyć blendera, maszynki do mielenia mięsa czy rozdrabniacza!

Testując robot kuchenny Kenwood najbardziej ciekawa byłam funkcji miksera planetarnego, dlatego przygotowałam drożdżówki z rabarbarem, ricottą i kruszonką migdałową. Łapcie przepis!

Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem i ricottą

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 h wyrastania + 20 minut pieczenia

Składniki na drożdżówki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 8 g suszonych drożdży instant
  • 35 g erytrolu i 35 g cukru lub 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 180 ml letniego mleka lub mleka roślinnego
  • 50 g zimnego masła

Składniki na ricottę:

  • 125 g ricotty
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 żółtko

Kruszonka:

  • 50 g mielonych migdałów
  • 35 g zimnego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 35 g erytrolu

Dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • białko do posmarowania

Przygotowanie:

  • Szykujemy ciasto. Nakładamy dużą misę i hak do wyrabiania ciasta do miksera planetarnego Kenwood. Korzystając z wagi odliczamy składniki. Wsypujemy najpierw mąkę, drożdże, cukier, jajko i sól i stopniowo dolewamy mleko. Po 3 minutach dodajemy masło pokrojone na małe kawałki. Miksujemy około 10 minut na mocy 2 za pomocą haka . Wyjmujemy miskę, przykrywamy woskowijką lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
  • Składniki kruszonki wyrabiamy lekko palcami, pozostawiają grudki. Wstawiamy do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 12 kawałków. Z każdego formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • Szykujemy ricottę. Mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Rabarbar kroimy na małe kawałki.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W wyrośniętych kulkach robimy wgłębienie o szerokości 3-4 cm (można skorzystać ze spodu szklanki). Układamy po łyżce ricotty i owoce. Smarujemy bułki białkiem, posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 18-20 minut.

SMACZNEGO!

Możecie tez wypróbować przepis na drożdzówki z serem i rabarbarem. Sprawdźcie też inne inspiracje na to, co zrobić z rabarbaru!

Test robota Kenwood Titanium Chef XL + przepis na drożdżówki z rabarbarem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *