wtorek, 5 lipca 2022

Aksamitny krem z młodych ziemniaków na maślance

Czy jest coś wspanialszego na letni obiad, niż młode ziemniaczki z koperkiem i masłem?
Do tego mizeria albo szklanka maślanki...to jeden z wielu smaków i zapachów, które kojarzą mi się właśnie z wakacyjną swobodą i pełnią sezonu.
A gdyby tak połączyć te kilka prostych składników w jedno danie w postaci płynnej ambrozji, jak nazywa je jej autor - Rozkoszny?
Zupa krem z młodych ziemniaków z dodatkiem maślanki, serwowana z dużą ilością koperku i pieprzu to idealne danie, które wypełnia wnęrza spokojem i esencją letniego sezonu :)
Pyszna na ciepło i schłodzona, jako gęstszy chłodnik, która niemal sama się robi.
To również prosta baza do smakowych improwizacji.
Możecie zaserwować ją w najprostszej wersji, jak ja tutaj, lub ułożć na wierzchu podsmażone szparagi, chips z boczku lub szynki parmeńskiej i tymiankiem albo dodać kawałeczki suszonych pomidorów i skropić ziołowym olejem.
Jednak siła tkwi w prostocie, dlatego zachęcam do spróbowania tego kremu najpierw w wesji podstawowej :)
A zatem zapraszam do stołu, na którym stoją już miseczki pełne pastelowych odcieni letnich promieni zmiksowanych z ziemniaczanym kremem na maslance :)
















Krem z młodych ziemniaków na maślance
Potrzebujesz:

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 500g młodych ziemniaków
  • 1l bulionu warzywnego
  • 250ml maślanki
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek
Sposób przyrządzenia:
1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij w garnku na maśle.
2. Dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem warzywnym - gotuj do miękkości ziemniaków.
3. Przelej całość do blendera i zmiksuj na krem.
4. Dolej maślankę i ponownie zblenduj na gładko i dopraw solą i pieprzem.
5. Podawaj z dużą ilościa świeżego posiekanego koperku i dodatkowym pieprzem.

Smacznego!







































New potatoes & buttermilk creamy soup
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • 500g of new potatoes
  • 1l of vegetable broth
  • 250ml of buttermilk
  • salt and pepper to taste
  • fresh dill
Method:
1. Finely chop the garlic and onion and sauté in a pot with butter.
2. Add peeled and diced potatoes to the pot and pour over with vegetable broth - cook until potatoes are tender.
3. Pour everything into a blender and blend into cream.
4. Add buttermilk and blend again until smooth and season with salt and pepper.
5. Serve with plenty of fresh chopped dill and extra pepper.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...