Spaghetti z kurczakiem, papryką i pomidorami

Przed Wami kolejny pomysł na proste i szybkie danie obiadowe na bazie makaronu,

Tym razem makaron spaghetti podałam z kurczakiem podsmażonym razem z czerwoną papryką i pomidorami w puszce. Do tego zielony akcent w postaci rukoli i odrobina tartego parmezanu.

Było pysznie. Polecam Wam taki makaron na szybki obiad.

  • makaron spaghetti
  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub passata pomidorowa
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • olej
  • parmezan

Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem.

Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki (u mnie trójkąty).

Umytą rukolę osuszamy na ręczniku papierowym.


Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż straci różowy kolor. Pod koniec dodajemy paprykę oraz czosnek. Smażymy często mieszając. Gdy papryka się zeszkli i nieco zmięknie, na patelnię dodajemy pomidory z puszki. Podlewamy niewielką ilością wody (ja wlewamy do puszki po pomidorach około 1/4 wody, mieszam i tym samym zbieram pozostałą na ściankach puszki zawartość). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa oraz zredukowania się sosu.

W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.

Makaron podajemy z porcją mięsa, posypany rukolą oraz tartym parmezanem.