wtorek, 5 lipca 2022

Zupa szparagowa z pieczarkami

Dzisiaj lekki krem ze szparagów.
Uwielbiam szparagi i w sezonie zajadamy się nimi często.
Teraz przyszedł czas na zupę, którą nie trzeba jeść gorącą, choć można, znakomicie smakuje chłodna.
Zupa krem ze szparagów.

Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g szparagów
  • 1 duży por
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 - 4 gałązki bazylii
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie zupy:
  • Szparagi obrałam, odcięłam końcówki, pokroiłam na kawałki, główki odłożyłam na bok.
  • Pora oczyściłam i pokroiłam w kostkę.
  • Obrałam listki bazylii od gałązek, posiekałam.
  • W garnku podsmażyłam pora, potem dodałam szparagi, smażyłam 5 minut.
  • Wlałam do garnka bulion i gotowałam 10 minut.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym na złoty kolor.
  • Pod koniec smażenia dorzuciłam końcówki i smażyłam 3 minuty.
  • Posoliłam.
  • Pod koniec gotowania dodałam listki bazylii, kurkumę, sól i biały pieprz.
  • Zmiksowałam całość na kremową masę, wyłączyłam ogień i dodałam jogurt, wymieszałam.
  • Podałam zupę z pieczarkami i podsmażonymi końcówkami szparagów.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger