Botwinka na zimę w słoikach

Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata na dłużej i na to aby móc cieszyć się smakiem tej pysznej i zdrowej zupy przez cały rok. Botwinkę można również mrozić, ale jeśli masz małą zamrażarkę lub duże ilości botwinki, ta metoda może okazać się dla Ciebie lepsza.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli 5
  • łyżek octu
  • 1/2 szklanki wody szklanka o poj. 250 ml
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Buraczki umyc, obrać i pokroić w paseczki. Botwinkę również drobno pokroić.

Marchewkę pokroić w drobna kostkę lub zetrzeć na cienkie półplasterki na mandolinie.

Czosnek i koperek posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać w misce i dodać do nich wodę, ocet, sol i cukier.

Odstawić na około 30 minut aby warzywa wypuściły sok.

Tak przygotowana botwinkę ciasno upchać w słoikach wraz z sokiem, który wypuściła.

Słoiki zakręcić i pasteryzować około 25 minut od czasu zagotowania się wody.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij