lipca 04, 2022

Smażony ryż z jajkiem

 

smażony ryż z jajkiem

Smażony ryż z jajkiem to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Danie bardzo proste, szybkie, pyszne i dające pole różnym modyfikacjom. Podstawą jest ryż, jajko i szczypiorek, dodatki to sos sojowy i olej sezamowy - to wystarczy, żeby zrobić to danie w podstawowej wersji. A w wersji rozszerzonej można dodać różne warzywa , najlepiej też te które zalegają Wam w lodowce- groszek, marchewkę, kukurydzę, brokuły czy kapustę pekińską. Pyszny, prosty obiad w 10 minut i nic się nie marnuje. Takie przepisy lubię najbardziej!

Smażony ryż z jajkiem

Składniki:

2 łyżki oleju

2 jajka

1 szklanka ugotowanego ryżu ( najlepiej wykorzystać resztki)

3 łyżki posiekanego szczypiorku albo dymki

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

Wykonanie:

Dymkę/szczypiorek posiekać.

W misce rozbić jajka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać jajka i wymieszać. Dodać ryż, zmieszać dobrze i podsmażyć z minutę. Ryż z jajkiem przesunąć na bok patelni.

Na patelnię wlać pozostały olej i szczypiorek, chwilkę podsmażyć i zmieszać z ryżem i jajkiem. Dodać olej sezamowy i sos sojowy, dobrze wszystko zmieszać i podawać.

smażony ryż z jajkiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger