szparagi zapiekane z pistacjami
Kolacja Obiad Sałatka Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Szparagi zapiekane z pistacjami i fetą

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 3 porcje

Szparagi zapiekane z pistacjami i fetą to super pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub kolację. W towarzystwie sosu winegret z dodatkiem miodu i musztardy smakują genialnie! Gorąco polecam!

Składniki:

Składniki na szparagi zapiekane z pistacjami:

  • 1 pęczek zielonych szparagów – ok. 500 g
  • 3 duże garści solonych, prażonych pistacji w łupinkach – ok. 100 g
  • oliwa z oliwek do skropienia szparagów
  • szczypta soli do oprószenia szparagów
  • ok. 30 g sera feta
  • 3 pomidorki koktajlowe

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
szparagi zapiekane z pistacjami przepis

Przepis na szparagi zapiekane z pistacjami i fetą:

  1. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  2. Ze szparagów odłamać twarde końcówki (ok. 1/3 końcówki sama powinna pęknąć w odpowiednim miejscu przy próbie wygięcia szparagów).
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
  4. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i poukładać szparagi tak, by nie nachodziły na siebie. Piec je w piekarniku przez ok. 10 minut.
  5. W międzyczasie pistacje bez łupinek posiekać na mniejsze kawałki.
  6. Ser feta również pokruszyć na mniejsze kawałki.
  7. Szparagi wyjąć z piekarnika, skropić je oliwą z oliwek, posypać pokruszonymi pistacjami. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Piec przez kolejne 5-10 minut do miękkości szparagów (w zależności od ich grubości). Szparagi powinny pozostać delikatnie chrupiące – najłatwiej sprawdzić ich odpowiednią miękkość wbijając w nie widelec.
  8. Po upieczeniu wyłożyć szparagi na talerze. Posypać pokruszonymi kawałkami sera feta oraz poukładać na wierzchu cząstki pomidorków (u mnie pomidorki zostały pokrojone na ćwiartki).
  9. Wszystkie składniki na sos umieścić w szklance i wymieszać na jednolity sos.
  10. Szparagi z dodatkami polać wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Jeśli lubicie szparagi to może zainteresują Was również takie przepisy jak: krem z białych szparagów oraz pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów!

szparagi zapiekane z pistacjami i fetą
5 / 5 ( 6 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here