sobota, 2 lipca 2022

Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka

Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina Fredropol, powiat przemyski

Migdałek to ciasto składające się z trzech kruchych blatów upieczonych z bezą, które przełożone są masą z masła i kajmaku. Placek, który układa się na wierzchu, posypany jest migdałami, stąd nazwa całego ciasta. W tym przepisie wykorzystuje się gotowy kajmak z puszki, jednak jeśli ktoś ma ambicje i 2 dodatkowe wolne godzinki może go przygotować sam z mleka i cukru ;) Ciasto Migdałek nie tylko dobrze wygląda, ale jest też bardzo smaczne. Na moim stole na pewno jeszcze się pojawi :)

Przepis pani Alicji Kożuch pochodzi z publikacji pt. Lokalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”.


Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 450 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 450 g cukru
  • 9 białek

Masa:

  • 200 g masła
  • 1 puszka kajmaku

Dodatkowo:

  • 50 g migdałów w płatkach

Mąkę, masło, żółtka i proszek do pieczenia siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy w blaszce wielkości 25x35 cm. Ubijamy pianę z 3 białek przez kilka minut, po czym stopniowo dodajemy 150 g cukru nadal ubijając. Pianę rozsmarowujemy na placku. Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni C (piekarnik góra-dół) przez około 40 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Trzeci placek przygotowujemy w ten sam sposób, przy czym pianę z białek rozłożoną na cieście przed pieczeniem posypujemy migdałami.

Miękkie masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy kajmak. Połowę masy rozsmarowujemy na pierwszym placku, przykrywamy ją drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę. Na wierzch kładziemy placek z migdałami. Początkowo nie wstawiamy placka do lodówki, tylko go przykrywamy, żeby zmiękł. Po 2-3 godzinach chłodzimy całość.


Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka
Ciasto Migdałek – kuchnia podkarpacka


Więcej słodkości z naszego regiony znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.