lipca 02, 2022

Arkadia

To ciasto to jedno z lepszych jakie ostatnio jadłam. Bardzo proste a jednocześnie tak pyszne, że będę wracać do tego przepisu baardzo często. :)
ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto na herbanikach, ciasto z kremem i owocami, ciasto z dżemem, ciasto z kremem budyniowym, krem budyniowy z mascarpone




SKŁADNIKI:
TORTOWNICA 24x24 cm

2 opakowania herbatników kakaowych (po 250 g każde)
1 duży słoik dżemu czereśniowego ( można dodać wiśniowy lub porzeczkowy)
KREM:
200 g miękkiego masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe
ok. 2-3 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
2 opakowania serka mascarpone

WYKONANIE:

1. Przygotuj krem: w 0.5 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj;
2. Do gotującego się mleka wlej rozmieszane proszki i ciągle mieszając gotuj na minimalnym ogniu aż budyń zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia;
3. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem;


4. Ciągle miksując dodawaj po łyżce budyniu. Ma powstać gładki, jednolity krem;
5. Na koniec dodaj serek mascarpone i ponownie zmiksuj całość;
6. W formie wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj herbatniki. Boki blaszki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią rantową;
7. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu i ponownie ułóż herbatniki;


8. Wyłóż 2/3 kremu budyniowego i przykryj wierzch warstwą ciastek;
9. Ponownie rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
10. Na koniec wyłóż ostatnią warstwę ciastek i rozsmaruj resztę kremu. Wstaw ciasto do lodówki na min. 2 h aby stężało.



SMACZNEGO :)

ciasta i desery, ciasto bez pieczenia, ciasto na herbanikach, ciasto z kremem i owocami, ciasto z dżemem, ciasto z kremem budyniowym, krem budyniowy z mascarpone


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Prosty Przepis Na , Blogger