sobota, 2 lipca 2022

Szarlotka "zielone jabłuszko"

Znalazłam przepis na to cudo u Orchideli i nie mogłam się oprzeć aby go nie zrobić.
Idealne ciasto na ciepłe dni.
Orzeźwiająca warstwa jabłkowa, puszysty biszkopt i lekka śmietanka,
Szklaneczka lemoniady i kawałek ciasta, idealny deser.
Szarlotka.

Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki oleju
Masa jabłkowa:
  • 5 dużych jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 galaretki agrestowe
  • 4 szklanki gorącej wody 
  • odrobina barwnika zielonego
Bita śmietana:
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1/3 szklanki gorącej wody 
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie biszkoptu:
  • Oddzieliłam białka od żółtek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę na koniec dodając po łyżce cukru lub ksylitolu.
  • Piana ma być sztywna i lśniąca.
  • Teraz dodawałam po 1 żółtku i miksowałam do połączenia składników.
  • Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiałam do ubitej piany.
  • Delikatnie wymieszałam.
  • Na sam koniec wlałam olej i ponownie delikatnie ale dokładnie wymieszałam.
  • Dno formy wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę.
  • Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam z foremki i wystudziłam.
Masa jabłkowa:
  • Jabłka obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Wlałam do nich sok z cytryny i wymieszałam.
  • Galaretki rozpuściłam we wrzącej wodzie i pozostawiłam do momentu aż zaczęła tężeć.
  • Gdy już była zimna i zaczynała się ściągać połączyłam ją z jabłkami.
  • Ja dodałam odrobinę barwnika zielonego bo jabłka były jakieś sine ale nie jest to warunek konieczny.
  • Wstawiłam masę jabłkową jeszcze na 15 minut do lodówki aby zgęstniała bo inaczej wsiąknie w biszkopt.
  • Biszkopt ponownie włożyłam do formy i na wierzch wyłożyłam masę jabłkową, wyrównałam.
  • Wstawiłam do lodówki aby całkiem stężała.
Bita  śmietana:
  • Żelatynę zalałam zimną wodą aby napęczniałą a potem rozpuściłam podgrzewając, nie gotować.
  • Zimną śmietankę ubiłam z cukrem pudrem na sztywno i powoli wlałam rozpuszczoną i wystudzona żelatynę ciągle mieszając.
  • Wyłożyłam na jabłka, wyrównałam wierzch i posypałam wiórkami kokosowymi.
  • Wstawiłam do lodówki na min. godzinę.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
W lesie

2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Nie wiem co tam w sieci narozrabiałaś Claudio ale wszystkie Twoje komentarze wpadają mi do spamu. Może dlatego ich czasami nie widzę bo rzadko spam sprawdzam. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger