Pad thai z kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem, jajkiem, sosem z dodatkiem limonki i pasty tamaryndowej, orzechami i kiełkami fasoli mung.

Składniki na 4 porcje:

  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 50 g kiełków fasoli mung
  • 1/2 pęczka dymki (biała i zielona część)
  • garść prażonych orzechów ziemnych
  • 1/2 limonki
  • garść świeżej kolendry

Sos:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki pasty tamaryndowej
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki wody
  • szczypta suszonego chilli

Makaron ugotować (gotować przez ok. 5 minut), odcedzić i przelać zimną wodą.

Składniki sosu wymieszać łyżką w miseczce.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim wyciśnięte ząbki czosnku.

Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka.

Smażyć do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.

Wbić jajka, zmniejszyć moc palnika i smażyć przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.

Dodać makaron, a po chwili przygotowany sos.

Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.

Na koniec dodać część posiekanej dymki oraz kiełków fasoli mung (mniejszą część zostawić do posypania na talerzu) i dokładnie wymieszać.

Danie wyłożyć na talerz i posypać resztą posiekanej dymki, kiełkami, liśćmi świeżej kolendry i drobno posiekanymi orzeszkami.

Skropić sokiem z limonki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.