czerwca 30, 2022

Łosoś ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc korzystać, póki czas.

Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, są miękkie, nie trzeba więc ich obierać przed gotowaniem. Jest to o tyle istotne, że to właśnie tuż pod skórką znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych, które możemy znaleźć w tym warzywie, m.in. witaminę C, K czy z grupy B, a także fosfor, magnez, potas czy wapń.

Szparagi często polecane są osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego.

Również osoby na dietach redukcyjnych z pewnością polubią szparagi - w 100g dostarczą one tylko 18kcal.



Łosoś ze szparagami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne:

  • 600g łososia,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • dowolne kiełki,
  • olej rzepakowy do posmarowania naczynia,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
2. Łososia dopraw solą i pieprzem.
3. Kawałki ryby ułóż obok siebie w naczyniu.
4. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i połóż na rybie.
5. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.
6. Gotowego łososia wyłóż na talerz ze szparagami i przystrój ulubionymi kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger