środa, 29 czerwca 2022

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

Bardzo bogato nadziane świeżymi truskawkami trójkąty z ciasta francuskiego. Jak ktoś lubi bardziej słodkie można je przed podanie oprószyć cukrem pudrem. Niezwykle pyszne. Idealne na podwieczorek w ogrodzie czy na piknik. Im dłużej postoją tym bardziej zmiękną. Po upieczeniu są bardzo chrupiące. Polecam Wam takie słodkości.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 

20 dag masła lub margaryny

1 jajko


Na nadzienie:

około 50 dag świeżych truskawek

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

cukier do smaku

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

 

 


Wykonanie pysznych trójkątów:

 


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę.

 

2. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy, ewentualnie dodajemy cukru do smaku.

 


 

3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, wakujemy i kroimy w spore kwadraty, nakładamy sporo nadzienia, ja nakładałam z sokiem który puściły truskawki, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, nakłuwamy widelcem.

 

 

4. Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

 

 

5. Następnie pieczemy w temperaturze 190-200 stopni do ładnego zrumienienia się około 30 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

 

 

6. Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk trójkątów.

Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem. 




6 komentarzy: