Zapiekanka obiadowa na ostro

Zapiekanka obiadowa na ostro

Macie ochotę na coś pysznego? Mam dla Was super przepis!

Zapiekanka obiadowa na ostro to bardzo ciekawa i wyrazista w smaku zapiekanka, która będzie idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Składa się z kilku prostych składników, które nadają jej ciekawego smaku i sytości. W skład zapiekanki wchodzi makaron, mięso mielone, papryka, cebulka oraz ogórki konserwowe. 

Taka zapiekanka to bardzo szybki i smaczny obiad, który jest łatwy do odgrzania, zachowując na długo swój smak. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. 

ZAPIEKANKA NA OSTRO – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g makaronu
  • 10 małych ogórków konserwowych z chilli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i wykładamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy ją do momentu uzyskania złocistego koloru. 
  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso przekładamy na patelnię do cebuli i podsmażamy na złoty kolor. Po czasie dodajemy ketchup. 
  • Ogórki kroimy w słupki/podłużne plastry, paprykę w kosteczkę. 
  • Ser żółty ścieramy na tarce.
  • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso, paprykę i ogórki. Całość posypujemy startym na tarce serem. 
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. 
Zapiekanka obiadowa na ostro
Zapiekanka obiadowa na ostro

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 2 =