Schab tonkatsu w panko – kotlety schabowe po azjatycku

A gdyby tak zajatyzować kotleta schabowego? Zobaczcie, jaki pomysł na wariację na temat ma @decare! Kotletu schabowe (a w wersji wegetariańskiej – tofu) panierujemy w chrupiącym panko i podajemy z korzennym, słodkim sosem tonkatsu. Podoba Wam się taka wersja- spróbujcie schab tonkatsu w panko!

Schab tonkatsu w panko - kotlety schabowe po azjatycku

Schab tonkatsu w panko – kotlety schabowe po azjatycku

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 100 ml sosu tonkatsu @houseofasiapl
  • 100 g panierki panko @houseofasiapl
  • 2 jajka
  • 400-500 g schabu (4 plastry)
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do jednej miski wbijamy jajka i je rozkłócamy widelcem. Do drugiej wsypujemy panko. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotletu panierujemy najpierw w jajku, potem w panko i powtrzamy dwukrotnie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.
  • Sos przelewamy do miseczki, możemy go trochę rozcieńczyć wodą.
  • Kotlety kroimy w kawałki, polewamy sosem. Możemy podać np. z sałatką z młodej kapusty i marchewki.

Przepis @decare. Post powstał we współpracy z @decare @houseofasiapl

SMACZNEGO!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.

Schab tonkatsu w panko - kotlety schabowe po azjatycku


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *