niedziela, 26 czerwca 2022

Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami

Lubicie gołąbki? Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam na gołąbki z kaszą pęczak i pieczarkami.




Składniki (na 7 gołąbków):
7 dużych liści kapusty
200 ml pęczaku
marchew
250 g pieczarek
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól
pieprz
olej do smażenia
300 ml sosu pomidorowego (u mnie z zielonych pomidorów)
2 łyżki posiekanego koperku

  1. Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami.
  2. Do pęczaku dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach.
  3. Do garnka z pęczakiem dodać 400 ml wody i gotować całość do zniknięcia płynu. Potem zdjąć z palnika i przykryć pokrywką.
  4. Pieczarki pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju z pieprzem ziołowym.
  5. Pieczarki dodać do ostudzonego pęczaku. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Liście kapusty parzyć po ok. 2 minuty we wrzątku. Wyjąć na talerz i ściąć na płasko twardą część.
  7. W liście zawijać po dwie łyżki farszu. Zawijać w rulony, zbierając boki kapusty do środka.
  8. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażać na nim gołąbki ze wszystkich stron na ciemno złoty kolor.
  9. Gołąbki przekładać do garnka z niewielką ilością wrzątku. Dodać sos pomidorowy i gotować ok. 15 minut. 
  10. Na koniec dodać posiekany koperek.
Gołąbki najlepiej smakują następnego dnia po odgrzaniu.




-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Z największą przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu na farsz:) Gołąbki z nim wyglądają niesamowicie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.