Szparagi w tempurze z sosem tentsuyu


Przepyszne i chrupiące szparagi w tempurze z sosem tentsuyu to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. A jak przygotować idealną tempurę lekką i chrupiącą? Najważniejsze to bardzo zimne składniki. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed smażeniem. Nie należy mieszać za długo ciasta, jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić i nie rozgniatać ich. Zbyt długie mieszanie ciasta spowoduje, że tempura nie będzie chrupiąca. Warto też przed maczaniem w cieście oprószyć szparagi skrobią ziemniaczaną, dzięki temu ciasto przylgnie do szparagów.

Szparagi w tempurze podałam z sosem tentsuyu, to klasyczny sos do maczania warzyw lub owoców morza w tempurze. Składa się z bulionu dashi, mirinu, sosu sojowego i opcjonalnie cukru. Aby uzyskać orzeźwiający smak można podać go ze startym daikonem lub imbirem.

Szparagi w tempurze z sosem tentsuyu

Składniki:

Tempura:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 jajko (zimne z lodówki)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka lodowatej wody

Sos tentsuyu:

  • 1/2 szklanki bulionu dashi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżeczka cukru

Opcjonalnie:

  • starta i odsączona rzodkiew dajkon
  • starty imbir

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Tempura:

Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Następnie dokładnie osuszyć i przekroić na pół. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i otrzepać.

Zimne jajko wymieszać z lodowatą wodą. Pianę, która powstanie zdjąć łyżką. Następnie dolać do przesianej mąki i krótko wymieszać. Jeśli zostaną gdzieniegdzie grudki to zostawić, nie rozgniatać ich.

Przygotowane szparagi maczać w cieście i smażyć w głębokim rozgrzanym oleju około 2 minut, tylko do czasu, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wykładać na papierowy ręcznik. Między partiami smażonych szparagów, wyjmować okruchy pływające w tłuszczu.

Sos tentsuyu:

Składniki na sos przełożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz i ostudzić.

Szparagi w tempurze podawać od razu po usmażeniu z sosem tentsuyu i startym dajkonem lub imbirem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze

Chipsy z plantana

Bulion dashi

Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem

Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *