Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Polska / Poland

Makaron z serem

Parpadelle w paprykowym sosie

Makaron z serem.

Parpadelle in pepper sauce with feta cheese

Chociaż nie jest to typowe danie, które zapewne i Ty mój drogi czytelniku znasz i robisz. Czyli makaron, biały ser, cebula i czasami boczek, ale jest to danie niezwykle pyszne i lekkie.

Parpadelle w paprykowym sosie

Pappardelle w sosie paprykowym, z serem Feta i odrobiną szaleństwa w postaci Jalapeño.

Makaron Papryka Feta

Robiąc to danie, myślałem nad nazwą i jakoś tak dziwnie skojarzyło mi się z Makaronem z Jajkiem, na który przepis i historię z nim związana znajdziesz tutaj.

Muszę przyznać, że ta wersja makaronu z serem, odbiega od włoskich potraw, nie ma pomidorów, nie ma włoskich serów, czosnku, cebuli, ale w niczym to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, sos paprykowy, ser feta i Jalapeño sprawiają, że makaron z serem, przechodzi w inny wymiar.

Makaron z serem

Jeśli lubisz makarony jak ja, koniecznie musisz mój drogi czytelniku spróbować i tego.

Makaron Parpadelle z serem Feta

Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moim makaronem z serem.

  • Pappardelle 250 gram
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • Feta 250 gram
  • Jalapeño suszone w płatkach
  • Oliwa z oliwek 3-5 łyżek
  • Sól do smaku
  • Pieprz świeżo zmielony do smaku
  • Wędzona papryka do smaku
  • Po pierwsze z papryk wytnij gniazda nasion i potnij paprykę na kawałki.
  • Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek. Wrzuć paprykę i podsmaż ją. Następnie wlej dwa kubki wody, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 20-25 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente.
  • Po trzecie przełóż oczywiście ostrożnie zawartość patelni do blendera, zmiksuj i przelej spowrotem na patelnię.
  • Po czwarte dodaj fetę, wymieszaj, poczekaj aż się rozpuści. Dopraw solą, papryką, pieprzem i dodaj makaron z odrobiną wody. Wymieszaj i grzej, aż sos cudownie zgęstnieje.
  • Na koniec nałóż, dopraw Jalapeño i zajadaj.
  • Smacznego.
Makaron z serem i fetą

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

Skomentuj

[instagram-feed]