czwartek, 23 czerwca 2022

SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW, CUKINII, TRUSKAWEK I AWOKADO

 Kolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować!




Przygotowanie: 25 min. 

Gotowanie: 3 min. 

Porcja dla 4 osób : 

● 250 g zielonych szparagów 

● 200 g truskawek 

● 2 awokado 

● 1 mała cukinia 

● kilka różyczek brokuła 

● 2 łyżki soku z cytryny 

● 3 łyżki soku z pomarańczy 

● 8 łyżek oliwy z oliwek 

● 1 łyżeczka musztardy 

● 2 łyżki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu) 

● kilka listków świeżej mięty 

● sól, pieprz

 

Przygotowanie: 

W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, sok z pomarańczy, syrop klonowy (lub miód) i musztardę. Dopraw solą, pieprzem, domieszaj oliwę, ubijając trzepaczką.

Szparagi umyj, oderwij twardą część, obierz dolną część łodygi, wrzuć na kilka minut do gotującej osolonej wody. Przelej zimną wodą, odcedź.

Brokuły podziel na małe różyczki, przekrój na pół, możesz pozostawić je surowe lub wrzucić na kilka minut do gotującej wody. Brokuły mają pozostać chrupiące.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Wybierz miąższ, pokrój na plasterki. Cukinię pokrój na cienkie plasterki, nie obierając ze skórki.

Z truskawek usuń szypułki, po czym przekrój je na pół lub pokrój na talarki. Na talerzach ułóż szparagi, plasterki awokado i cukinii, różyczki brokuła i truskawki, polej winegretem i podaj.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz