środa, 22 czerwca 2022

Sałatka z bobu, szparagów i groszku



To jest ten moment, gdy mamy już świeży bób, groszek w strączkach i jeszcze są szparagi.

Sałatka z tych trzech warzyw jest pyszna.


Bób: bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu.
Gotować do wymaganej miękkości, około 15 - 20 minut. Jedni wolą bób lekko twardy inni znowu rozgotowany. Do sałatki lepszy będzie al dente.

Ugotowany bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą.
Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap.

Groszek obrać z łyka i przekroić w poprzek na skos każdy strączek.

Szparagi umyć, obrać.

Szparagi pokroić wzdłuż na cienkie paski, zwinąć i włożyć do zimnej wody na kilkanaście minut.

Ułożyć szparagi, groszek i bób w salaterce lub na talerzu.

Przygotować sos: musztardę wymieszać z cytryną i octem. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Następnie mieszając dodać olej.




Polać sosem sałatkę.


  • 4 – 5 szparagów,

  • 100 g strączków groszku,

  • 100 – 150 g bobu,

  • sos:

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy),

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,

  • cukier,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • sól,

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz