Jak ugotować jajka na twardo, żeby się dobrze obierały? Oto kilka wskazówek dzięki którym skorupka jajka będzie lekko odchodzić podczas obierania.

Po pierwsze należy jajka zalać zimną wodą od razu po wyciągnięciu z wrzątku. Do tego nie należy zwlekać zbyt długo z obieraniem. Im szybciej ściągnie się skorupkę tym lepiej będzie schodziła. Innym sposobem jest delikatne obicie jajek o wnętrze gorącego garnka, z którego przed chwilą została wylana woda.

Dopiero po tym jak skorupka minimalnie popęka należy zalać je zimną wodą z kranu, by zahartować skorupkę. Do wody warto dodać sól, dzięki której łatwiej obrać jajka ze skorupki. Jedna łyżka stołowa soli powinna wystarczyć podczas gotowania kilku jajek na domowe potrzeby.

Jak ugotować jajka aby dobrze się obierały?

Do gotowania jajek na twardo lepiej nie wybierać tych prosto od kury, takie jajka zazwyczaj bardzo źle się obierają. Aby nie mieć kłopotu z obieraniem do wody należy wkładać jajka w temperaturze pokojowej, czyli przed rozpoczęciem gotowania należy je wyciągnąć z lodówki minimum pół godziny wcześniej.

To pozwoli na utrzymanie odpowiedniej temperatury jajek. Jajka ugotują się idealnie na twardo.

Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały

Gotowanie jajek – sposoby

Nie trzeba już zastanawiać się jak ugotować jajka, żeby nie popękały, najprostsze sposoby są zazwyczaj najlepsze. Podczas gotowania jajek wystarczy dodać do wody jedną łyżkę stołową octu lub łyżeczkę soku z cytryny, one zachowają skorupki w całości przez cały czas gotowania.

Oczywiście trzeba pamiętać, że jajka nie lubią nagłych zmian temperatury, dlatego warto wyciągnąć jajka z lodówki na kilka minut przed rozpoczęciem gotowania. Wtedy doprowadzimy je do temperatury, która jest idealna podczas gotowania.

Włożenie zimnych jajek do ciepłej, a wręcz gorącej wody spowoduje to, że skorupka bardzo szybko nam popęka poprzez dużą różnicę temperatur.

Jajka podczas gotowania potrzebują miejsca, im większy garnek tym większe prawdopodobieństwo, że skorupka przetrwa.

Już wiecie jak ugotować jajka aby łatwo było je obierać. A może Wy macie też jakieś inne swoje sprawdzone sposoby? Warto również wiedzieć ile czasu gotować jajka, tak aby nie straciły swoich właściwości zdrowotnych.