Blog posts

Lekka zupa z fasolki szparagowej

Lekka zupa z fasolki szparagowej

Kolacja, Obiady, Zupy

Lekka, aromatyczna zupa z fasolki szparagowej z makaronem bez śmietany. Podobnie jak my, z pewnością i Ty na wiosnę masz ochotę na zupy jarzynowe ze świeżych warzyw. Zupa z fasolki szparagowej żółtej lub zielonej na skrzydełkach, to pomysł na pyszny wiosenny lub letni obiad z kilku składników. Możesz do niej dodać marchewkę, pietruszkę, kalafiora lub brukselkę. Wszystko zależy od tego, co masz aktualnie pod ręką. Wykorzystaj swoje ulubione zioła, dodaj zielony groszek lub pomiń kurczaka i przygotuj pyszną zupę w wersji wegetariańskiej. Zapewniamy, że zupa z fasolką szparagową na maśle, to również świetny wybór, który zaskakuje smakiem i łatwością wykonania. Jeśli zupę chcesz przygotować poza sezonem lub zwyczajnie jesteś pod presją czasu, do przepisu wykorzystaj fasolkę szparagową konserwową. Danie z powodzeniem możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce, a nawet zamrozić. Naszym zdaniem, to także jeden z tych posiłków, które jeszcze lepiej smakują po podgrzaniu. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej żółtej? Zapraszamy na przepis!

Lekka zupa z fasolki szparagowej


Lekka zupa z fasolki szparagowej 

Składniki: 

  • fasolka szparagowa: 300 – 400 g
  • marchewka: 2 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia selera
  • cebula: 1 szt.
  • makaron (świderki, kolanka, muszelki): 100 g
  • skrzydełka: 4 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • estragon: 1 – 2 łyżeczki
  • cząber: 1 – 2 łyżeczki
  • kurkuma: 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka do podania

Lekka zupa z fasolki szparagowej


Zupa z fasolki szparagowej – przepis 

Przygotowanie:

Czyste skrzydełka, obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora oraz seler wkładamy do garnka. Dodajemy obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody. Gotujemy na niskiej mocy palnika.

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końcówki. Fasolkę kroimy na 2 – 3 części.

Po ok. 20 minutach gotowania wywaru, dodajemy do niego fasolkę i kontynuujemy gotowanie, aż do miękkości fasolki. Ugotowane warzywa wyjmujemy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę lub plasterki i dodajemy ponownie do zupy. Według uznania możemy do zupy dodać mięso ze skrzydełek lub je pominąć. Zupę doprawiamy do smaku cząbrem, estragonem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.

W czasie szykowania wywaru, w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Makaron na koniec przekładamy do zupy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Ostatecznie doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Jeśli masz gotowy rosół, przygotowanie zupy zajmie rzecz jasna jeszcze mniej czasu. Jeżeli chcesz wykonać zupę w wersji bezmięsnej, zacznij od pokrojenia warzyw i podsmażenia ich na niewielkiej ilości (2 łyżki) masła. Następnie zalej wodą i dalej postępuj zgodnie z naszym przepisem.

Zupa z fasolką szparagową 

Znamy osoby, dla których ocet w tej pysznej zupie jest składnikiem kluczowym i wersja bez niego jest trudna do zaakceptowania. Ocet jednak zawsze można postawić na stole i dzięki niemu każdy znajdzie swoją ulubioną kwaśność tego dania. Czasem zupę z fasolką szparagową przygotowujemy również na rostbefie wołowym. Ta wersja potrzebuje jednak więcej czasu, ponieważ samo gotowanie bulionu zajmuje ok. 2 godzin. Zupa z fasolką szparagową z wołowiną naszym zdaniem dużo lepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, zupę możesz przygotować zarówno z fasolką zieloną zieloną jak i żółtą.

Zupa z żółtej fasolki 

Zupa z fasoli szparagowej, to jeden z wielu przepisów na pyszne, domowe zupy, które znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Na rodzinny, domowy obiad świetnie sprawdzi się zupa ziemniaczana, aromatyczna, węgierska zupa gulaszowa oraz wiosenna zupa kalafiorowa. Jeśli szukasz dań mniej kalorycznych, z pewnością spodoba Ci się fit zupa kapuściana, a także zupa prezydencka i szybka zupa z piersią kurczaka. Pyszna jest również zupa kalafiorowa z pomidorami. Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na obiady oraz pyszne surówki i sałatki z prostych składników. Polecamy!

Życzymy smacznego!

Lekka zupa z fasolki szparagowej

Lekka zupa z fasolki szparagowej

Napisz komentarz