Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Wciąż trwa sezon na młodą kapustę. Przygotowuję ją na wiele sposobów, na ciepło, na zimno, z dodatkiem mięsa bądź bezmięsną. Często na moim stole pojawia się surówka z młodej kapusty z koperkiem czy bigos z młodej kapusty, ostatnio nawet przygotowałam zupę warzywną na bazie młodej kapusty. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu np. do ziemniaków z mięsem duszonym, ale smakuje dobrze również jako osobny posiłek np. z pszenną kajzerką ze świeżym masłem. Przygotowanie tego dania jest praktycznie błyskawiczne od rozpoczęcia pracy do pierwszego kęsa mija mniej niż 30 minut.

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem – Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 200 g kiełbasy podwędzanej
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki bulionu bądź wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

młoda kapusta z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

Kapustę obierz z zewnętrznych przyschniętych liści, podziel na mniejsze części, umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Poszatkuj na drobne, ale nie najdrobniejsze paski, twardy głąb wyrzuć.

Poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka, zalej całą przygotowaną wodą bądź bulionem. Polecam dodać bulion, wtedy kapusta będzie bardziej aromatyczna, ale z wodą danie będzie równie smaczne. Do kapusty dodaj sporo soli, pieprz ziarnisty, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżeczkę cukru.

Kapustę gotuj na niewielkiej mocy palnika przykrytą do połowy przez około 5-6 minut co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie przygotuj kiełbasę. Pęto kiełbasy pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie rozlej odrobinę oleju, na to przesyp pokrojoną kiełbasę. Smaż na małej mocy palnika przez kilka minut, aż do zarumienienia się kiełbasy i wytopienia części tłuszczu. Następnie dodaj łyżkę masła oraz płaską łyżkę mąki pszennej i mieszaj na patelni, by powstała jasnobrązowa zasmażka. Dodaj kilka łyżek wody z kapusty i mieszaj przez chwilę.

Całość kiełbasy z zasmażką dodaj do gotującej się kapusty, na koniec dodaj poszatkowany koperek i gotuj przez 2 – 3 minuty. Na koniec posmakuj danie i dodaj ewentualnie jeszcze odrobinę soli i mielonego pieprzu.

Smacznego!