RSS

Mini tiramisu

25 lip
Mini tiramisu

Tiramisu, to deser klasyka. Mimo, że podajemy go w różnej formie, jego smak jest zawsze ten sam… niepowtarzalny. U mnie, wersja mini tiramisu – na poprawę humoru… i nie tylko. Inspiracją na masę był przepis Asi  z Kwestii Smaku.       

 

 
 
 
 
 
Składniki:  Mini tiramisu
- ciasteczka amaretti
- 4 żółtka
- 4 łyżki drobnego cukru
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 250g zimnego serka mascarpone
- kawa (u mnie nescafe Azera)
- wino Marsala (Amaretto,rum…)
- kakao i cappuccino z Brendy do oprószenia
  (może być z rumem lub cherry)
 
 
 
 
Mini Tiramisu

Jajka bardzo dokładnie myjemy i wyparzamy we wrzątku przez 30 sek., następnie szybko zalewamy zimną wodą. Zaparzamy mocną kawę z alkoholem  (dodałam wino Marsala, można Amaretto, rum…). Oddzielamy żółtka od białek (białka – wbijamy do słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii  – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego pojemnika i ubijamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Ubite jajka dodajemy do mascarpone. Chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasteczka krótko zanurzamy w kawie z alkoholem, oprószamy kakao, nakładamy masę, ponownie oprószamy kakao z dodatkiem cappuccino. Przykrywamy drugim ciasteczkiem (również namoczonym w kawie). Dekorujemy wierzch pozostałością kremu. Deser podajemy schłodzony.

Mini Tiramisu

Mini tiramisu

Mini tiramisu

Mini tiramisu

Głębia smaków ukryta w mini tiramisu, w upalny letni dzień, to deser nie  tylko do popołudniowej kawy. Forma podania może być różna, bo  moja odbiega od oryginału. Miało być coś małego, szybkiego i pysznego. Z tego zamysłu wywiązałam się bezspornie. Smacznego.  :)

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Mini tiramisu
18 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
 
Komentarze: 15

Napisano dnia 25 lipca 2014 w Desery

 

Tagi: , , ,

15 Odpowiedzi na Mini tiramisu

  1. Blue Raven

    25 lipca 2014 at 20:59

    Małe, a cieszy :) Z drugiej strony, lepiej kilkanaście małych ciasteczek (i można zjeść kilka lub wszystkie :P ) niż wielki blat ciasta.
    Wyrzuty sumienia też jakby mniejsze przy takich jednokęskowcach. :)

     
    • Danusia

      25 lipca 2014 at 21:31

      Blue, jak Ty to dobrze wykombinowałaś. Myślałam, że jakoś je przemycę. Sprytna bestia. ;)

       
  2. domowacukierniaewy.blox.pl

    25 lipca 2014 at 22:52

    Mniam, deser jak marzenie :)

     
    • Danusia

      25 lipca 2014 at 23:10

      Dziękuję Ewa. :) Właśnie taki mi się też zamarzył… :)

       
  3. ladylaura.

    25 lipca 2014 at 23:32

    Fajny pomysł i pięknie się prezentuje.

     
    • Danusia

      25 lipca 2014 at 23:35

      Dziękuję. Kuchnia, to istna skarbnica pomysłów, wystarczy otworzyć szafkę. Tym razem były – amaretti. :)

       
  4. Lena

    26 lipca 2014 at 06:28

    Bosko wyglądają, takie apetyczne :)
    Ja się jednak boję surowego jajka, no żadna siła mnie nie zmusi bym coś z surowym jajkiem zrobiła. I żałuję tiramisu…

     
    • Danusia

      26 lipca 2014 at 09:50

      Lena, rozumiem Twoje obawy, ale zwróć uwagę – w przepisie podałam, że jajka wyparzam we wrzątku, oczywiście po bardzo dokładnym umyciu. Czy to rozwieje Twoje obawy? Jadamy więcej rzeczy niewiadomego pochodzenia. Nie wpadajmy więc w panikę jedząc tiramisu. Szkoda nie poznać tego smaku, :)

       
      • Lena

        27 lipca 2014 at 06:06

        Ja jadam tiramisu-tylko oszukane bez jajka ;) Ale to na pewno trochę co innego. Jajka kupuję ze wsi, i one są z wierzchu takie hmm brudne, więc chyba jakimś Domestosem musiałabym je potraktować by zjeść na surowo ;) Ponoć te ze sklepów salmonelli nie mają. Może kiedyś spróbuję :)

         
  5. Agnieszka, Czerwona Fasola

    27 lipca 2014 at 03:06

    super pomysł :)

     
  6. gin

    28 lipca 2014 at 00:31

    Fantastyczna forma podania, prezentuje się zachwycająco :)

     
  7. Sybill

    29 lipca 2014 at 08:32

    Wygląda smakowicie i czas przygotowania wydaje się krótki jak na ciastka tego rodzaju….muszę w najblizszym czasie spróbować:)

     
  8. Marzena

    30 lipca 2014 at 22:12

    Takie śliczne malutkie pyszności :-)

     
  9. Danusia

    30 lipca 2014 at 23:50

    Lena,
    Agnieszka, Czerwona Fasola,
    gin,
    Sybill,
    Marzena
    Dziękuję Wam bardzo Dziewczyny za wasze komentarze, są jak koło napędowe. Pozdrawiam Was cieplutko. :)

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 2 = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »