Szakszuka w stylu orientalnym to pomysł na pełne orientalnych smaków i zapachów śniadanie. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam więcej jak 15 minut. Możecie tutaj wykorzystać gotową przyprawę, albo samemu skomponować mieszankę ulubionych ziół i smaków.

Ja do tego dania wykorzystam odrobine przyprawy meksykańskiej. Bez problemu dostaniecie taką w sklepie, jednak sprawdźcie najpierw skład i wybierzcie tą, gdzie nie ma ulepszaczy, tylko naturalne składniki i zioła.

Dlaczego warto przygotować szakszukę w stylu orientalnym

Usmażenie jajek na twardo w pomidorach nie jest wielką filozofią. Do sosu pomidorowego dodajemy cebulę, przyprawę i wszystko pasuje idealne. Od dłuższego czasu przygotowuję bardzo często na śniadanie szakszukę w różnych wersjach.

Możemy przygotować klasyczną wersję szakszuki z cebulą, albo szakszukę z kurczakiem. Tak naprawdę możecie doprawić sos pomidorowy dowolnymi przyprawami jakie lubicie, dodać dowolne dodatki i uzyskacie pyszne danie na śniadanie.

Myślę, że obecnie każdy choć raz przygotowywał szakszukę na śniadanie. Może czasem warto się pokusić i przygotować jej bogatą wersję na obiad. Można dodać bakłażany, cukinię, oraz orientalne przyprawy – kminek, oregano, kumin. A dodatek kolendry jeszcze bardziej odmieni ta potrawę.

Jakie dodatki do szakszuki?

Danie podaję z delikatną, lekką sałatką z roszponki oraz razowym pieczywem z odrobiną masła. Oczywiście chleb razowy możecie upiec sami.

Szakszuka w stylu orientalnym również będzie super smakowała z upieczoną i pokrojoną na kawałki tortillą, albo chlebkiem naan.

Dlaczego warto zrobić szakszuke na śniadanie?

  • jest sycąca
  • jest szybka w przygotowaniu
  • wykorzystujemy kilka prosty składników
  • dostarcza białko, witaminy i składniki odżywcze

Składniki na sałatkę (2 porcje)

  • 2 garści roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony

Składniki na szakszuke

  • 250g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • szczypta oregano

Dodatkowo

  • 2 kromki pieczywa razowego
  • masło

Szybka szakszuka w stylu orientalnym – jak przygotować

Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, oregano i przyprawę meksykańską. Pomidory dusimy na patelni około 5 minut na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar płynu. Następnie robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Każde z nich solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość smażymy około 5 minut. W tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.

Szybka szakszuka w stylu orientalnym
Szybka szakszuka w stylu orientalnym

Kiedy jajka się smażą mamy czas na przygotowanie sałatki. Na talerzu układamy roszponkę i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Na wierzchu układamy pokrojonego na półplasterki ogórka zielonego.  Możemy, ale nie musimy sałatki skrapiać oliwą z oliwek.

Pieczywo smarujemy masłem i również układamy na talerzu. Obok sałatki i chleba kładziemy jajka z pomidorami. Jeśli macie nierysującą się patelnię, możecie to śniadanie zaserwować wprost z patelni. Będzie jeszcze lepiej wyglądało i smakowało.

Szybka szakszuka w stylu orientalnym
Szybka szakszuka w stylu orientalnym

Smacznego i dobrego dnia!