Kurczak

Kurczak po koreańsku

12 czerwca 2022
Chrupiący kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku z pikantnym sosem

Jak zrobić kurczaka po koreańsku?  Chrupiący kurczaka ze słodko pikantnym sosem. Co to jest kurczak po koreańsku? Soczyste mięso z udek kurczaka, piersi lub skrzydełka w panierce z mąki ziemniaczanej, podawane z sosem lub w sosie.  Pierś z kurczaka po koreańsku czy mięso z udek? Dakgangjeong to smażony w głębokim tłuszczu kurczak podawany z sosem. Koreańczycy najczęściej sięgają po mięso z udek lub skrzydełka. Pierś z kurczaka po koreańsku jest jednak najpopularniejsza. Jak zrobić kurczaka na chrupko po koreańsku?

Z czym podawać kurczaka po koreańsku

Kurczak z słodko pikantnym sosem po koreańsku najlepiej smakuje z ryżem. I tu nie ma żadnych wątpliwości. Kto jednak oglądał kurczaka po koreańsku Rączka Gotuje, wie że najlepiej kurczak smakuje sam z sosem. Kurczak po koreańsku z piekarnika czy smażony? Zdecydowanie smażony, kurczak pieczony nie odda już tego smaku. Panierka w kurczaku po koreańsku jest z mąki ziemniaczanej, a ta potrzebuje tłuszczu. Jak zrobić kurczaka po koreańsku?

Zapraszam na przepis 🙂

 

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

 

 

 

 

Chrupiący kurczak po koreańsku przepis 

mięso z kurczaka 500 – 600 g

mleko  3/4 szklanki

mąka ziemniaczana 1 szklanka

mąka pszenna 1 szklanka

sól 1 płaska łyżeczka

czarny pieprz 3/4 łyżeczki

olej do smażenia

Sos koreański do kurczaka

sos sojowy  ciemny 2 łyżki

miód 3 łyżki

keczup pikantny 2 łyżki

czosnek 2 – 3 ząbki

imbir suszony 1/3 łyżeczki

pasta gochujang 2 łyżki

sezam

 

 

Piersi kurczak po koreańsku

Piersi kurczak po koreańsku

 

 

 

Jak zrobić piersi z kurczaka po koreańsku 

Szklanka standard 250 ml.

Mięso pokrój w niewielkie kawałki na kęs lub dwa małe kęsiki, włóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw  na 30 – 40 minut. Ważne aby mleko nie było UHT , to coś nie ma nic wspólnego z mlekiem.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pszenną, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, mąka ziemniaczana to podstawa tej panierki!

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj rozgnieciony czosnek  i chwilę razem podsmaż. Mieszaj i pilnuj aby czosnek się nie przypalił bo będzie do wyrzucenia. Dodaj keczup, pastę gochujang i jeszcze smaż około minuty.  Zgaś palnik, dodaj sos sojowy oraz imbir wymieszaj. Gdy sos przestygnie dodaj do sosu miód.

 

udka kurczaka po koreańsku

udka kurczaka po koreańsku

 

Połowę mąki wsyp do kurczaka z mlekiem i dokładnie wymieszaj. Powstanie ciasto które pokryje każdy kawałek kurczaka.

W garnku zagrzej  olej ( 6 – 7 cm) , kurczaka obtaczaj w suchej mące i smaż partiami na słomkowy kolor.

Wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym. Zapamiętaj kolejność smażenia ( który kurczak był smażony jako pierwszy) to bardzo ważne.

 

Piersi kurczak po koreańsku

Piersi kurczak po koreańsku

 

Gdy usmażysz wszystko, ponownie wrzuć pierwszego kurczaka do gorącego oleju na 2 – 3 minuty góra, to jest klucz do sukcesu chrupiącej panierki.

Wyjmij kurczaka, pozwól mu odpocząć 3 – 4 minuty.

Podgrzej sos i możesz kurczaka  podać na dwa sposoby. Obtoczyć kąski w sosie i posypać  sezamem, albo drugi sposób podając osobno.

Mój ulubiony wariant osobno, wówczas kurczak nie traci na swojej chrupkości, a sosu nabiera się ile chce.

Kurczak jest naprawdę pyszny i może być świetnym uzupełnieniem imprezowego stołu.

Wejdź i poznaj przepisy na : soczyste kotlety z udek kurczaka, pałki  kurczaka z piekarnika i szaszłyki z udek kurczaka .

 

Smacznego 😊

 

 

 

Piersi z kurczak po koreańsku

Piersi z kurczak po koreańsku

 

 

Dakgangjeong to pyszny, chrupiący kurczak w panierce z mąki ziemniaczanej, podawany z pikantnym sosem.  To proste danie na kurczaka, może wydawać się  trudne, ale to tylko pozory. Kurczak po koreańsku  jest w przygotowaniu łatwy, a nawet jeśli się obawiasz,  smak  wszystko rekompensuje.

Więcej zachodu jest jeżeli przygotujesz mięso z udek kurczaka, ale jeżeli zrobisz pierś po koreańsku, to wszystko pójdzie jak z płatka. Jeżeli nie lubisz światowej kuchni, wolisz coś bardziej rodzimego, polecam pierś kurczaka w cieście  szaszłyki z kurczaka lub chrupiące skrzydełka. Myślę że  znajdziesz coś dla siebie. Do miłego 👋

 

Udka kurczak po koreańsku

Udka kurczak po koreańsku

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz