czerwca 10, 2022

Sałatka grecka z wegańskim parmezanem



Przeważnie grecka sałatka kojarzy się z warzywami oraz obowiązkowo z kawałkami sera feta. Tymczasem w Grecji niekoniecznie podaje się ją z tym serem, a składnikami są jedynie wygrzane w słońcu warzywa, oliwki, oregano oraz oliwa. Ja również nie dodałam fety do mojej sałatki, za to posypałam ją wegańskim parmezanem Sevege. W ten sposób powstał smaczny przepis na lato bez dodatku produktów odzwierzęcych :)

Oprócz przepisu mam również dzisiaj dla Ciebie super rabat na całe zakupy w sklepie Naturalnie Zdrowe. Rabat 10% na wszystkie produkty ważny jest aż do końca sierpnia! :) Wystarczy, że użyjesz kodu: NATALIA10.

Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1/2 ogórka 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 nieduża zielona papryka
  • 12-14 szt. oliwek kalamata
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 czubate łyżki Sevege od Naturalnie Zdrowe



Warzywa umyj i osusz. Oliwki odsącz z zalewy.

Pomidora pokrój na cząstki, ogórka w plasterki, a paprykę w dużą kostkę lub kawałki innego kształtu.
Warzywa ułóż na talerzach. Dodaj oliwki oraz cebulę pokrojoną w krążki lub piórka.

Całość skrop sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek. Posyp oregano oraz wegańskim parmezanem Sevege.


*Post powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz