Menu Zamknij

Leczo z młodej kapusty

Młodą kapustę można przygotowywać na wiele sposobów, a ze względu na to, że jest bardzo miękka i soczysta to najczęściej robię z niej surówki jako dodatek do obiadu. Jednak coraz częściej zdarza mi się robić z jej udziałem dania na ciepło. Jednym z nich jest leczo z młodej kapusty. W skład tego dania oprócz tytułowego warzywa wchodzą też pieczarki, kiełbasa i różnokolorowe papryki. Młoda kapusta jest delikatna w smaku i idealnie współgra z papryką. Leczo z młodej kapusty możemy też wzbogacić dodając cukinię i świeże pomidory, a jeżeli pominiemy kiełbasę to będziemy mieli wegetariańską wersję tej potrawy. Ja leczo z młodej kapusty podaję z pieczywem, ale może to też być ryż lub kasza. To danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po odgrzaniu.

Leczo z młodej kapusty

Składniki na Leczo z młodej kapusty:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub mniej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Leczo z młodej kapusty

Przygotowanie Lecza z młodej kapusty:

  1. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub większą kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować, pozostawiając głąb.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Chwilę poddusić, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie na patelnię dodać pokrojone papryki. Wymieszać, smażyć około 5 minut. Kolejno zawartość patelni przełożyć do garnka. Na patelnię wlać 1/4 szklanki ciepłej wody, wypłukać i przelać do garnka z warzywami. Garnek wstawić na gaz, dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy (tj. sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, szczyptę chili). Wymieszać i dusić około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, wymieszać i dusić jeszcze około 2-3 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  3. Polecam wypróbować przepis na bigos z młodej kapusty.
Leczo z młodej kapusty
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Chłopski garnek z młodą kapustą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *