Jak zadbać o garnek emaliowany?
Naczynia emaliowane od kilku lat ponownie wracają do łask.
Niegdyś kojarzone
z najtańszymi i najprostszymi do zdobycia garnkami, teraz stały się jednymi z najbardziej
pożądanych garnków.
Emalia to bezpieczna powłoka dla alergików, osób starszych oraz dzieci.
Wszystko dzięki temu,że szklista powłoka jest wolna od ołowiu, kadmu
i BPA, nie wchodzi w reakcję z żywnością i
nie wydziela szkodliwych substancji. Dodatkowo naczynia emaliowane nie wpływają w żaden
sposób na smak i zapach potraw, bez problemu możemy przechowywać w nich jedzenie. Aby jednak
właściwości garnków emaliowanych utrzymywały się długie lata, należy o naczynia zadbać!
Jak gotować w
naczyniach emaliowanych?
Istnieje kilka podstawowych zasad, jakie ułatwią korzystanie
z naczyń z
powłoką emaliowaną.Garnki emaliowane są wykonane ze stali pokrytej emalią, które doskonale
przewodzą ciepło, w związku z czym nie potrzebują być podgrzewane przed rozpoczęciem smażenia lub
gotowania.
Co więcej, grzanie naczynia może okazać się dla niego niezwykle szkodliwe.
Podobne niebezpieczeństwo zachodzi, kiedy narażamy emalię na szok termiczny.
Szklista powłoka emaliowana doskonale znosi bardzo wysokie, jak i niskie temperatury, jednak nie
należy prosto z kuchenki wkładać jej pod lodowatą wodę lub przeciwnie – po wyjęciu z lodówki od
razu kłaść na ogień.
Do użytkowania naczyń emaliowanych stanowczo odradzane są wszystkie stalowe
przybory kuchenne:
sztućce, łopatki, druciane myjki.
Zamiast tego dobrym zamiennikiem będą
akcesoria silikonowe lub drewniane.
To banalna rada, jednak należy postarać się unikać przypaleń.
Zawsze lepiej
dolać nieco zbyt dużo wody do naczynia niż za mało i zamieszać kilka razy za dużo, aniżeli za mało. To nie
tylko ogromna korzyść dla garnka, ale i oszczędność czasu jaki poświęcimy na czyszczenie.
Ostatnim ważnym punktem, jest nie odkładanie mycia na później. Pomimo że się
nie chce, z korzyścią dla Ciebie i dla garnka będzie, jeśli umyjesz naczynie zanim żywność przyschnie
do dna.
Zasady
pielęgnowania garnków emaliowanych
1. Używaj miękkich gąbek i delikatnych środków myjących.
2. Nigdy nie sięgaj po szczotki druciane lub ocet.
3. W przypadku poważniejszych zabrudzeń zalej naczynie gorącą wodą i pozostaw
do odmoczenia.
4. Doskonałą pomocą do mycia garnków emaliowanych jest również sól kuchenna,
soda
oczyszczona i kwasek cytrynowy.
Zobacz garnki
emailowane w naczynia.olkusz.pl
Chociaż wszystkie garnki będące w sprzedaży są dopuszczone do kontaktu z
żywnością, niektóre można uznać za bardziej lub mniej bezpieczne. Wyjątkowo
bezpiecznymi dla zdrowia naczyniami są garnki emaliowane! Emalia to powłoka
znacznie wyróżniająca się na tle innych. Warto dowiedzieć się, czemu
zawdzięczamy niezwykłe właściwości powłoki emaliowanej.
Bezpieczeństwo
naczyń emaliowanych
Powłoka emaliowana jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Emalia jest
niczym szkło: nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z
żywnością. Powłoka emaliowana jest wolna
od kadmu, ołowiu i BPA. Co za tym
wszystkim idzie, to naczynia idealne do gotowania dla alergików
i dzieci.
Higieniczność
naczyń emaliowanych
Garnki emaliowane mają szczelną strukturę, bez jakichkolwiek mikroszczelin,
w których mogłyby zagnieździć się bakterie. Dodatkowo gładka i jednolita
powłoka jest bardzo łatwa do utrzymania
w czystości – do jej umycia wystarczy
miękka gąbka i delikatny środek myjący.
To nie koniec zalet
Naczynia emaliowane mają jeszcze więcej zalet! Są wysoce odporne na wysokie
i niskie temperatury oraz kwaśne potrawy, których nie zaleca się robić w
naczyniach stalowych. W dodatku w garnkach z powłoką emaliowana możesz
bezpiecznie przechowywać potrawy. Nie wchłaniają one zapachów i nie wpływają na
smak potraw. W garnku emaliowanym przygotujesz jedzenie, podasz na stół, a
następnie resztę możesz spokojnie odłożyć do lodówki.
Nie zapomnij o
pielęgnacji
O każde naczynie trzeba dbać, tak jest również z emalią. Podczas gotowania w
naczyniach emaliowanych korzystaj z drewnianych lub silikonowych przyborów
kuchennych, które nie uszkodzą naczynia. Podobnie przy myciu naczyń, nie używaj
drucianych szczoteczek – jest to zbędne i może całkowicie zniszczyć garnek.
Ważne także, aby nie narażać emalii na szok termiczny. Doskonale znosi ona co
prawda bardzo wysokie i niskie temperatury, jednak można ją łatwo uszkodzić,
kładąc garnek prosto z lodówki na ogień, lub od razu po zdjęciu kuchenki
zalewając lodowatą wodą.
Ważna jest jakość!
Można by pomyśleć, że najtańszy garnek emaliowany z dyskontu będzie lepszy
od wszystkich innych naczyń… Absolutnie nie! Bardzo ważna jest jakość naczynia.
Garnek powinien być wykonany
z dostatecznie grubej blachy i pokryty
przynajmniej dwoma warstwami emalii. Wewnątrz naczynia nie może być żadnych
odprysków, w uszkodzonym naczyniu emaliowanym nie należy już gotować.
Sprawdzone, dobrej jakości garnki emaliowane znajdą Państwo w sklepie
internetowym naczynia.olkusz.pl.
Komentarze
Prześlij komentarz