Zapiekanka z zupek chińskich to prosta, szybka i niedroga propozycja idealna na obiad lub kolację. Taka zapiekanka będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki a także świetnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. 

 

 


500 g pieczarek

2 cebule

150 g żółtego sera

olej do smażenia

3 jajka

4 zupki chińskie o smaku kurczaka ( po 70 g )

250 ml gorącej wody

czarny pieprz

sól

Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Do miski wrzucamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami a następnie zalewamy gorącą wodą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie do makaronu dodajemy jajka, oraz przyprawy z 2 zupek i wszystko dokładnie razem łączymy.

Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy wcześniej przygotowany makaron i równomiernie go rozprowadzamy. Na warstwie makaronu starannie rozprowadzamy pieczarki z cebulą. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.