Cukinia a’la scapece (cukinia marynowana)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cukinia w roli głównej jako dodatek do dań głównych. Wystarczy tylko kilka składników, które posiadasz w swojej kuchni!

Kuchnia włoska jest aromatyczna , bogata w warzywa i ma wiele przepisów, które warto wprowadzić do swojego domowego menu.
Danie pochodzi z kuchni neapolitańskiej, ale ma też swoje korzenie w Hiszpanii. Słowo „scapese” oznacza marynowanie składników w occie i nie dotyczy to wyłącznie cukinii, ale również innych warzyw i ryb.
Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, dodatek do dania głównego. Spotkałam się z wersją, w której plastry cukinii powinno się wysuszyć na słońcu. Jednak w naszych warunkach klimatycznych możliwe to by było wyłącznie gorącym latem. Z racji, że lubię smażone trzymałam się pierwotnej wersji i cukinię usmażyłam na oliwie z oliwek. Zamarynowana w occie i przyprawach może stać w lodówce kilka dni.
Porcja dla 2 osób.

Cukinia a’la scapece – składniki:

2 cukinie średniej wielkości
2-3 ząbki czosnku
15 ml octu winnego
liście świeżej mięty
oliwa z oliwek
sól

Cukinia a’la scapece – wykonanie:

Cukinię umyj, osusz i pokrój w krążki ok 1-2 mm grubości. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wyłóż plastry cukinii jeden obok drugiego. Jeśli pozostały Ci jeszcze krążki, które się nie zmieściły w naczyniu ponów czynność. Wyłóż obsmażone na złoto brązowo plastry cukinii na ręcznik papierowy i osusz. Przełóż do naczynia, dodaj porwane liście mięty, czosnek pokrojony w plastry, ocet winny i oprósz solą. Wymieszaj i marynuj przez minimum 2 godziny zanim podasz do stołu.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x