czwartek, czerwca 02, 2022

Jabłecznik z budyniem

 

   Jabłecznik z budyniem



Znam wiele przepisów na jabłeczniki, jednak przygotowany według tego przepisu jest zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Robię jego tylko w ten sposób, a moi bliscy są zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sama.


Forma 24 cm x 24 cm

50 minut czas przygotowania

20 porcji

Składniki:

·       3 szk. mąki pszennej

·       4 szk. mleka

·       4 jajka

·       1 ½  kostki masła

·       1 ½ szk. cukru

·       1 łyżka proszku do pieczenia

·       4 jabłka

·       2 budynie śmietankowe z cukrem

·       10 dag. krakersów

Sposób przygotowania:

1.   Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem z jedną szklanką cukru, dodają stopniowo żółtka.




2.   Do miski wsypuję trzy szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło ( jedna kostka), jedną szklankę mleka, oraz ubite jajka. Dokładnie mieszam.





3.   Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Masę wykładam do tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniki 30 minut w 180°C.





4.   W tym czasie co piecze się ciasto, robię masę, dwie szklanki mleka gotuję a w jednej szklance mleka rozrabiam budynie z 5 łyżkami cukru, następnie wlewam do gotującego się mleka cały czas mieszając do chwili uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzę. Połowę kostki masła miksuję z ostudzonym budyniem. Masę wykładam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi krakersami.








5.   Ciasto chłodzę w lodówce i podaję.

6.   Gotowe.

7.   Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz