środa, 1 czerwca 2022

Kotlety z chleba

                                    Zapewne w każdym domu jest tak, że kupimy za dużo chleba. A  potem jest problem, co z nim zrobić. Bo wiadomo, że taki dwudniowy to już niektórych w ząbki kłuje. I tu wpadł mi w oko przepis Tomka Strzelczyka z Oddasz fartucha. Robił kotlety właśnie z czerstwego chleba. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła. I wiecie co? Z sosem pieczarkowym są super. Jednym słowem, jest to super pomysł na nie marnowanie żywności - zero waste.


Kotlety z chleba


Kotlety z chleba


Kotlety z chleba - składniki


500 g czerstwego chleba (u mnie różne rodzaje) 
400 ml mleka 
2 cebule 
1 duży ząbek czosnku 
1 pęczek natki pietruszki 
1 pęczek koperku 
1 duże jajko 
do smaku: sól pieprz 
dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania


Kotlety z chleba - przygotowanie


                                 Czerstwy chleb porwij na kawałki do miski i zalej mlekiem. Co jakiś czas przemieszaj, aby mleko dostało się do każdego kawałka chleba. Zostaw na około 30 minut. Po tym czasie nie odciskając chleba, zmiel go razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa. Do masy chlebowej wbij jajko i wrzuć posiekaną natkę oraz koperek, a także dodaj sól i pieprz do smaku. Wyrób masę i formuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na małym ogniu na rumiano. Gotowe kotlety podaj z przygotowanym sosem pieczarkowym.

Kotlety z chleba


Kotlety z chleba


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.