wtorek, 31 maja 2022

PULPECIKI Z KALAFIORA, CZERWONEJ SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ Z SOSEM POMIDOROWYM

Dzisiaj mam dla Was kolorowe, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe danie, którego przygotowanie wymaga nieco czasu, choć jest zupełnie proste. Te pulpeciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i komosy ryżowej, podane z sosem pomidorowym i wybraną przez Was surówką na pewno przypadną do gustu weganom i wegetarianom, a innych przekona do kuchni roślinnej. Gorąco polecam!


Przygotowanie: 30 min.

Gotowanie i pieczenie : 1 godz.

Na około 20 pulpecików :

● 200 g komosy ryżowej (quinoa)

● 200 g czerwonej soczewicy

● 1 kalafior

● 1 mały pęczek natki pietruszki

● 2 cebule

● 3 ząbki czosnku

● 3 łyżeczki mielonego curry

● oliwa z oliwek

● sól, pieprz

Na sos pomidorowy:

● 500 g obranych pomidorów w puszce (krojone lub całe)

● 2 ząbki czosnku

● 1 cebula

● 1 pęczek natki pietruszki

● 1 łyżka świeżego tymianku

● 2 łyżki drobnego cukru

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj sos pomidorowy: drobno posiekaj natkę pietruszki, czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, rozgnieć lub drobno posiekaj. Cebulę obierz, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dopraw do smau solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cukier i tymianek oraz drobno pokrojone obrane pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu około 20-30 minut.

 W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury180°C.

Kalafior podziel na małe różyczki, ułóż je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej oliwą z oliwek i posyp 1 łyżeczką curry, po czym wstaw do piekarnika na około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj, podsmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem do smaku. Domieszaj posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i smaż na małym ogniu około 15 minut mieszając.

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie (wg instrukcji na opakowaniu), około 20 minut, a komosę ryżową w osobnym garnku około 15 minut. Odcedź i odstaw.

Kiedy kalafior będzie miękki, rozgnieć go lub zmiksuj do konsystencji purée, wymieszaj z komosą ryżową, ugotowaną soczewicą i podsmażoną cebulą z czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i resztą curry. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania konsystencji ciasta, a następnie ręakmi uformuj niewielkie okrągłe pulpeciki.

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na około 15-20 minut, aby lekko się obsuszyły.

Podawaj pulpeciki z sosem pomidorowym i surówką, np mieszanką zielonej sałaty, rzodkiewki, czerwonej kapusty, startej marchewki, doprawionej sosem winegret. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz