Placuszki ze szparagami i serem kozim
Proste śniadanie albo przekąska czyli placuszki ze szparagami i serem kozim. Zrobicie je bez miksera, wystarczy łyżka, nóż i patelnia! Jeżeli macie więcej czasu podajcie je dodatkowo z łyżką pesto z liści rzodkiewki z tego przepisu.
Placuszki ze szparagami i serem kozim
Rodzaj: wegetariańskie
Ilość porcji: 2
Składniki na placki:
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistwej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 6 zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- 50 g koziego sera
- 2 lyżki szczypiorku posiekanego
- 2 łyzki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na placki mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Odkrawamy twardą końcówkę szparagów, a pozostałą ich część kroimy w małe kawałeczki.
- Wylewamy porcje ciasta na suchą patelnię, na wierzch wtykamy kawałki szparagów. Smazymy do momentu, aż zaczną się pojawiać bąbelki powierza, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Wykładamy na talerz. Posypujemy kruszonym serem kozim, polewamy olejem dyniowym. Dodajemy pokrojone pomidorki i szczypiorek.
SMACZNEGO!
Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.
Zobacz także:
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami
Placuszki z kaszy jaglanej z kremem daktylowym
Jogurt kozi z truskawkami i nasionami bazylii - lekki deser ...
Kokosowa owsianka kalafiorowa paleo z malinami - bez glutenu...
Wielkanocne ciasteczka z lemon curd
Wegetariańskie klopsiki z bakłażana
Piernikowe muffinki bananowo - cukiniowe z orzechami
Szybkie krewetki ze szparagami i pesto z liści pietruszki
Dyniowe korzenne nerniczki
Sałatka z bobu, awokado, arbuza i sera halloumi