Makaron ze szparagami i pistacjami to jeden z moich ulubionych makaronów przygotowywanych na wiosnę. Jest to danie składające się dosłownie z 3 składników, a wygląda i smakuje nieziemsko.

To danie to świetna propozycja na szybki wiosenny obiad, albo błyskawiczny lunch, który przygotujemy w 15 minut.

Dlaczego warto przygotować makaron ze szparagami?

Szparagi to warzywo, które jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy po zakupie je dokładnie umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, aby móc przygotować pyszny obiad. To co zrobimy dalej ze szparagami zależy już wyłącznie od nas. Osobiście bardzo często robię właśnie makaron ze szparagami.

Przepis na makaron ze szparagami i pistacjami jest niezwykle prosty i wymaga od nas makaronu, pistacji i oczywiście szparagów. Ja wykorzystam w tym przepisie zielone szparagi, bo są znacznie delikatniejsze i wystarczy im krótka obróbka termiczna.

W jakich potrawach można wykorzystać szparagi?

Szparagi świetnie komponują się z łososiem ze szparagami, możecie z tych zielonych warzyw zrobić również krem ze szparagów. Oczywiście szparagi świetnie pasują do potraw z grilla, tylko trzeba pamiętać, że nie trzeba ich zbyt długo grillować.

Jednak klasyką są szparagi z sosem beszamelowym. Jeśli lubimy szparagi to z całą pewnością znacie ten przepis. Bądź, co bądź makaron ze szparagami i pistacjami to mój numer jeden.

Czym zastąpić pistacje?

W tym przepisie wykorzystuję pistacje, jednak możecie je zastąpić orzeszkami ziemnymi, albo pestkami dynii. Spróbujcie, eksperymentujcie.

Makaron ze szparagami i pistacjami składniki

  • 200g makaronu do spaghetti
  • 20g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 10 szparagów
  • szczypta soli
  • 40g pistacji

Makaron ze szparagami i pistacjami przepis

W garnku wstawiamy wodę i dodajemy odrobinę soli. Jak woda zacznie się gotować wkładamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie, że każdy makaron gotuje się przez inny czas. Nasz makaron powinien być al dente. Gotujcie go zatem 1-2 minuty krócej niż przepis.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najprościej jest spróbować złamać szparaga. Powinien pęknąć w miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część.

Szparagi kroję na mniejsze kawałki i smażę przez 3-4 minuty na maśle. Na początku dodaję łodygi, a dopiero po 1 minucie górę.

Na patelnie następnie dodajemy obrane pistacje i smażymy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron. Najlepiej dodać go prosto z wody, tak aby na patelni zostało trochę wody.

Dosłownie przed wyjęciem makaronu ze szparagami i pistacjami na patelnię dodajemy połowę parmezanu. Resztą parmezanu posypujemy makaron już wyłożony na talerz.

Makaron ze szparagami i pistacjami
Makaron ze szparagami i pistacjami

Smacznego!