Szybkie ciasto truskawkowe z herbatnikami, truskawkami i pianką truskawkową to świetna propozycja na deser lub podwieczorek, zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie.

 

 


500 g truskawek

160 g herbatników

                        pianka

500 g mleka skondensowanego niesłodzonego

2 galaretki truskawkowe

250 ml gorącej wody

cukier puder do posypania ciasta

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia.

Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części.

Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach równomiernie rozprowadzamy pokrojone truskawki.

Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie do mleka wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 5 minut.
Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę truskawek i wygładzamy jej powierzchnię. Na wierzchu ciasta układamy drugą warstwę ciastek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.


 

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.