piątek, 27 maja 2022

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem


 

Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem.

Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.

Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć.

Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody.

Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.

Ciasto: mleko podgrzać. Do miseczki wsypać drożdże, wlać 100 ml mleka, wsypać 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut.

Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać drożdże, mąkę i wanilię (cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii). Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Masa budyniowa: zagotować mleko. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem. Dodać trochę gorącego mleka, wymieszać i wlać do reszty mleka. Mieszając zagotować.

Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.



Do formy przełożyć połowę ciasta, wygładzić.



Ułożyć na nim rabarbar.




Na rabarbarze rozłożyć budyń, uważając aby budyń nie dotykał do formy.



Posypać orzechami włoskimi prażonymi.




Przykryć pozostałym ciastem.

Posmarować mlekiem wymieszanym z wodą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 - 60 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Kroić dopiero gdy będzie ostudzone, w przeciwnym razie wypłynie budyń.




  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 150 g cukru,

  • 130 g masła,

  • 5 jajek,

  • 300 ml mleka,

  • 7 g suchych drożdży,

  • wanilia lub cukier waniliowy,


  • rabarbar:

  • 2 kg rabarbaru,

  • 1,5 szklanki cukru,


  • masa budyniowa:

  • 700 ml mleka,

  • 2 opakowania budyniu bez cukru (u mnie jeden waniliowy, drugi z kawałkami malin),

  • 5 łyżek cukru,


  • orzechy:

  • 100 g orzechów włoskich,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1/2 białka,


  • masło i bułka tarta do wysypania formy,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz