Wypróbuj mój prosty przepis na bardzo smaczną i delikatną kapustę z koperkiem. Super pyszna i wyjątkowo prosta do zrobienia. Podawana na ciepło idealnie komponuje z daniem mięsnym jak i rybnym. Serdecznie polecam.
Młoda kapusta z koperkiem – składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 2 czubate łyżki masła
- pół szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- 3 mocno czubate łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Młoda kapusta z koperkiem – wykonanie:
- Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy na kawałki o szerokości 1 cm.
- Poszatkowaną przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
- Dodajemy masło, cukier, sól oraz pieprz. Znowu przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 7 minut. ( trzeba uważać, aby jemnie rozgotować)
- Po tym czasie dodajemy posiekany koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym płomieniu około 2 minuty.
- Podajemy na ciepło do obiadu. Smacznego.