maja 24, 2022

Roladki z indyka na parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych technik kulinarnych. Pozwala przygotować posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne - dzięki temu, że produkty nie są zanurzone w wodzie nie dochodzi do wypłukania składników odżywczych.

Gotowanie na parze to dobry sposób na przygotowanie posiłków lekkostrawnych i niskokalorycznych. Tak przyrządzone potrawy zalecane są także osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz mających podwyższony poziom cholesterolu.

Ponieważ dania gotowane na parze są lekkostrawne świetnie nadają się dla dzieci, również dla niemowląt w okresie rozszerzenia ich diety.

Poza wieloma walorami zdrowotnymi dodatkowymi zaletami posiłków przygotowanych na parze jest prostota i szybkość ich przygotowania. Najprościej jest oczywiście użyć parowara, możecie jednak użyć też specjalnych nakładek, które umieszcza się w zwykłym garnku.



Roladki z indyka na parze - przepis na 4 porcje

Do przygotowania roladek będą Ci potrzebne:

  • 400g filetów z indyka,
  • cebula,
  • 300g pieczarek,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • łyżeczka musztardy sarepskiej.

1. Mięso pokrój na plastry, lekko rozbij tłuszczem, dopraw solą i pieprzem.
2. Cebulę i pieczarki posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i dopraw solą oraz pieprzem.
4. Plastry mięsa posmaruj farszem i zawiń roladki.
5. Gotuj w parowarze 20 minut.
6. Składniki sosu zblenduj i podawaj z gotowymi roladkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger